Rystepudser / Slibemus:

Se her hvordan man bruger en slibemus / rystepudser til filtning.

Da jeg ikke er helt ung længere, og mine arme er blevet lidt trætte med tiden, skulle jeg for lang tid siden, have begyndt at bruge en slibemus / rystepudser til at filte for mig.

Jeg har kommet lim under min, for på den måde splitter jeg ikke plastik posen ad.

Se videon KLIK HER

www.youtube.com :

Er fantastisk til næsten hvilket som helst filteprojekt du ønsker at lave.

Der kan du finde alle slags videoer, lige fra begynder til prof videoer.

Søg altid på Engelsk, da det er der de gode findes, søg f.eks efter nålefiltning for begynder , skriv i søgefelted  needle felting for beginners.

Her er et par forslag:

Vådfiltning : Wet felting

Nåle filtning: Needle felting

Hvordan man laver filtede dyr: How to felt animal

Nunofiltning:

Nunofiltning er filtning sammen med tyndvævet stof f. eks silke bomuld eller bomuldsgaze,stoffet skal være så tyndt at man næsten kan se igennem det. Under filtningen arbejder fibrene sig ind imellem hinanden, men også igennem hullerne i det valgte stof, med stof opnår man en krøllet struktur.

Nunofilt bruges ved fremstiling af tørklæder og sof til beklædning. 

Skabeloner:

Som skabelon er mit ynglings materiale mælke kartoner / juice kartoner, de er folie beklædt og kan bruges igen og igen. Det er et materiale man altid har i huset og ønsker man et større projekt, ja så klister man bare kartonerne sammen. 

Underlag:

Som underlag er det en god ide at bruge bobleplast, bobleplasten er med til at gøre noget af filte arbejdet for dig, når du filter f.eks. en taske, ja så hjælper boblerne dig med at filte din bagside alt imens du filtet på forsiden.

Sæbe:

Brug af sæbe ved filtning, kan man bruge alt fra den billige brune sæbe i discount butikker til den lidt mere fine plante olie sæbe.

Plante olie sæbe er dog mere skånsom mod fingerene.

Valkning:

Valkning er en krympe proces der kan gøres på følgende måder.

1. Ved at tage sit filtet arbejde og kaste sit arbejde hårdt ned i bordet, gentagne gange (kom evt. arbejdet i en pose for at undgå at sprøjte for meget) jo mere man kaster des tykkere og mere fast resultat får man.

2. Bruge en gummimåtte hvor arbejdet køres op og ned af måtten, vær opmærksom på at arbejdet krymber modsat den vej man kører.

3. Bruge tørretumbleren på varme program, 10 minutter giver meget.

Vær altid opmærksom på at uanset hvilken valkning man bruger er det vigtigt at tjekke ens filtet arbejde, da krympningen nogen gange kan gå stærkt.

Nålefiltning:

Det eneste man skal bruge når man nålefilter er nål, uld / karteflor og en plade til nålefiltning.

Men at begynde at nålefilte er farligt, for man bliver bidt af det og det er kun fantasien der sætter grænsen og ens projekt udvikler sig hurtigt, da det er nemt at forme og rette i det nålefiltede. Når jeg nålefilter bruger jeg alle 3 slags nåle, jeg starter altid med den grove nål og efter hånden som mit projekt skrider frem, skifter jeg nål, jeg slutter altid af med den fine, da den er god til de små detaljer omkring øjnene. Alle nålene har modhager så det er vigtigt ikke at stikke sig i fingeren, da det gør lidt ondt, men det har vi alle nok prøvet, ellers kommer det.

Filtenåle:

Filte nål er en skarp nål med modhager / pigge, piggene som modhager som gør at nålen, når den presses igennem et stykke uld / karteflor, presser uldfibrene sig ind imellem hinanden, denne proces gentages indtil man har opnået det ønsker resultat, jo mere man stikker jo mere opnås en fast struktur, det nålefiltede kan altid efterfølgende vådfiltes, så der opnås et tættere struktur (dette gøres med varmt vand med sæbe i og figuren gnides)

Nåle valg:

Fin: Den fine nål er den der bruges til smalle streger og fine detaljer, f.eks. omkring øjnene på di figur, eller blomsten på din filtede hat, eller uldkrøller der skal filtes på dit sjal.

Mellem: Den mellemste filtenål kan bruges omkring næse, mund og evt. tøj figuren skal have på.

Grove: Den grove filtenål er god at starte dit filte projekt med, da den hurtigt filter din uld sammen og gør man man kan komme til at lave alle de fine detaljer, man vil bagefter.

Uheld: 

Uheld kan ske for selv den bedste, skulle du lave en fold eller er der noget som ikke vil filte rigtigt, så kom brun sæbe direkte ovenpå folden, lig en plastik pose tæt oven på og kør med hånden ovenpå posen indtil folden er væk.

Skulle arbejdet skrympe for meget, gøres arbejdet vådt og trækkes indtil ønsket str, ved hjemmesko er en hammer en god ide at presse sit arbejde større med.

Filt:

Filt er et tekstil som er lavet af kartet uld. I forbindelse med varmt vand og sæbe filtre fibrene sig ind i hinanden og der dannes et fast stykke stof. Filt er en af de ældste teknikker. Filt kaldes derfor for filtning.

Uldfibrene har en skæl på overfladen, man kan se på det som små modhager, der ved kontakt med vand filtrer de sig ind i hinanden og filtning opstår.

Vaskemaskinen:

Uanset om man har filtet et arbejde eller strikket i uld og kommer det i vaske maskinen, er det vigtigt at passe på første gang man bruger den, der er forskel på hvordan maskinen vasker og forskel i temperatur.

Rådet er at første gang man gør det, lader man sin maskine køre på 30 gr. og midt i programmet stopper man den og ser til sit arbejde, dette giver en indblik hvordan ens maskine vasker og hvor langt en krympning er.

Stænkflaske:

En stænkflaske er en beholder med små huller i låget.

Til dette har jeg set mange løsninger, køb evt. en stænkflaske, men en drikkedunk eller en beholder med plastik låg, hvor man varmer en nål og prikker huller i det, kan fint bruges.

Oplægning af merinould:

Ulden ligges i 3 lag, skiftevis i hver sin retning, vandret , lodret og vandret, derefter gøres ulden våd med varmt vand med sæbe i, filtningen kan gøres på følgende måde.

1. Ulden kan gnubbes med hånden, der kan ligges en klar plastik pose ovenpå sit arbejde ( dette gør det nemmere at styre sit filtet arbejde ), som gøres våd for at hånden glider på plastikken, hånden køres rundt i samme retning under hele processen ( man kan også filte direkte oven på arbejdet, ved at bruge plastik handsker, men kør forsigt, da ulden ellers kan klumpe sammen), brug evt. bobleplast under dit arbejde, da boblerne hjælper til i din filteproces.

2. Ulden kan også rulles ind i bobleplast, hvorefter der rulles frem og tilbage gentagne gange, luftboblerne gør at ulden filter sammen.

3. Ulden kan også rulles ind i et stykke foerstof, fugtes med vand og derefter en tur i tørretumbleren eller vaskemaskinen ( ved dette er det vigtigt at der rulles et vådt story håndklæde ind i starten af foret, foret må ikke komme i kontakt med ulden, da den vil filte sig fast i dette, håndklædet er med til at banke ulden sammen).

Webshop fra e-hjemmeside.dk